Frågeställning
Finns det protein, stärkelser, druvsocker i fiskpudding skirat smör potatis, smör
Hypotes
Material
Provrör, en bägare, skyddsglasögon, glasstav, kokade vatten
Metod
Börja med att mosa fiskpuddingen i en bägare med en glasstav sedan häller du 2cm i det i ett provrör. använd skyddsglasögon. sen droppar du jod i provröret för att kolla om det finns stärkelser
Resultat
Det finns stärkelser i potatis för det vart blått
Det finns inte protein i potatis
Potatisen innehåll druvsocker
Det finns inte protein i potatis
Potatisen innehåll druvsocker
Bra start, fortsätt med vilket material du behöver och beskriv metoden noggrant!
SvaraRaderaAnvänd min metod:
SvaraRaderaTa två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
För att undersöka om det finns stärkelse i lösningen tillsätt ett par droppar jod. Om lösningen blir mörk (svart/blå/brun) innehåller den stärkelse. Notera resultatet
För att undersöka om det finns protein i potatislösningen gör Biuretprovet.
Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
Droppa först 4 droppar NaOH i lösningen och sedan 4 droppar CaSO4. Skaka! Om lösningen blir lila innehåller den protein. Notera resultatet!
För att undersöka om det finns druvsocker (=glukos) i potatislösningen gör Trommers prov
Ta 4 droppar Cu SO4 , tillsätt NaOH tills lösningen blir klarblå. Sätt provröret i kokande vatten. Om lösningen blir gulorange innehåller den druvsocker. Notera resultatet!
Upprepa försöken med fisk, smör och bröd
Kom ihåg skyddsglasögon och att tvätta händerna!
Svara på alla frågor i utvärderingen:
SvaraRadera1. Vad blev ditt resultat? Redovisa gärna i en tabell!
2. Jämför din hypotes med ditt resultat!
3. Ändrade du något i din planering?
4. Hur skulle du kunna förbättra undersökningen om du gjorde om den?
Om du hinner: Hur kan det komma sig att många hittade druvsocker i potatisen?