Etiketter

torsdag 14 januari 2016

Undersökning protein, stärkelse, druvsocker

Frågeställning 

Finns det protein, stärkelser, druvsocker i fiskpudding skirat smör potatis, smör

Hypotes














Material 

Provrör, en bägare, skyddsglasögon, glasstav, kokade vatten

Metod 

Börja med att mosa fiskpuddingen i en bägare med en glasstav sedan häller du 2cm i det i ett provrör. använd skyddsglasögon. sen droppar du jod i provröret för att kolla om det finns stärkelser

Resultat
Det finns stärkelser i potatis för det vart blått
Det finns inte protein i potatis
Potatisen innehåll druvsocker 

3 kommentarer:

  1. Bra start, fortsätt med vilket material du behöver och beskriv metoden noggrant!

    SvaraRadera
  2. Använd min metod:
    Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
    För att undersöka om det finns stärkelse i lösningen tillsätt ett par droppar jod. Om lösningen blir mörk (svart/blå/brun) innehåller den stärkelse. Notera resultatet

    För att undersöka om det finns protein i potatislösningen gör Biuretprovet.
    Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
    Droppa först 4 droppar NaOH i lösningen och sedan 4 droppar CaSO4. Skaka! Om lösningen blir lila innehåller den protein. Notera resultatet!

    För att undersöka om det finns druvsocker (=glukos) i potatislösningen gör Trommers prov
    Ta 4 droppar Cu SO4 , tillsätt NaOH tills lösningen blir klarblå. Sätt provröret i kokande vatten. Om lösningen blir gulorange innehåller den druvsocker. Notera resultatet!

    Upprepa försöken med fisk, smör och bröd
    Kom ihåg skyddsglasögon och att tvätta händerna!

    SvaraRadera
  3. Svara på alla frågor i utvärderingen:
    1. Vad blev ditt resultat? Redovisa gärna i en tabell!

    2. Jämför din hypotes med ditt resultat!

    3. Ändrade du något i din planering?

    4. Hur skulle du kunna förbättra undersökningen om du gjorde om den?

    Om du hinner: Hur kan det komma sig att många hittade druvsocker i potatisen?

    SvaraRadera